Trykk for å hoppe til hovedinnholdet

Hello World

Det er en stund siden jeg har blogget. Fem år har gått siden jeg laget min forrige hjemmeside og blogg, og den har ikke akkurat vært spesielt godt vedlikeholdt siden den gang - frem til i dag. Så hva har endret seg siden forrige iterasjon?

Ah, 2014. Det er fem år siden sist jeg laget meg en ny hjemmeside helt fra grunnen opp, og det har mildt sagt skjedd mye siden da. Jeg har flyttet ut hjemmefra, gjort meg ferdig med utdanning for nå, tatt førerkort, jobbet som konsulent i noen av de bedre konsulentbyråene i landet, og jobber for tiden som frontendutvikler i det som skal bli landets niende største kommune. Jeg har begynt å speedrunne og streame, har holdt verdensrekorden i Donkey Kong i nesten et halvt år, og spilt live på et speedrunning-event live for publikum.

Ny hjemmeside på horisonten?

Og endelig har jeg funnet ut at det er på tide å få i gang en ny hjemmeside. Med blogg, laget fra grunnen opp med de beste verktøyene vi har tilgjengelig i dag, i det minste for mitt bruk. Listen over ønsker og krav er merkelig lik den jeg hadde da jeg laget den forrige:

Valget falt til slutt på Eleventy, en generator for statiske sider. På den måten kan jeg lage templates, bruke variabler og iterere over samlinger basert på ulike metadata, for så å bygge ut dette på PCen min før deployment. Det gjør det hele litt mer... Spiselig for meg. Jeg trenger ikke noe mer fancy.

Et bittelite "designsystem"

Da jeg kom til tanker om brukergrensesnittet bestemte jeg meg for at CSS-delen av nettsiden ikke skal være større enn 10kB, sett bort fra det jeg importerer i forbindelse med webfonter. Altså ikke mer enn 10 fattige kilobyte med egenprodusert CSS-kode - simpelthen fordi jeg ikke trenger mer. Dette er (foreløpig) ikke et digert nettsted med masse forskjellig innhold, og siden nettlesere i dag uansett har ganske like features trengs det ikke mye boilerplate.

Designet er skrevet som en liten samling med ulike komponenter – eller et slags designsystem, om du vil. Jeg bruker CSS-variabler, Flexbox og CSS Grid til å sette alt sammen. Ikke noe fancy. Fonten jeg bruker er Inter UI og jeg fikk laget et fargekart ved å bruke PALX.

Variabler er lagt inn i :root slik at de kan brukes overalt – ta en titt i developer tools for å se en fullstendig oversikt.

Men hva med JavaScript? Alt er jo JavaScript nå om dagen!

Jeg vet. Og jeg hater det. Jeg bruker mesteparten av tiden min på jobb på å skrive JavaScript i løpet av en normal dag, og JavaScript er trolig det programmeringsspråket jeg kan best (ettersom jeg ikke har skrevet PHP og Java på aldri så lenge). Men trenger jeg å bruke det til absolutt alt når jeg lager noe nytt? Neppe. Jeg synes JavaScript har fått en litt for sentral rolle i moderne webutvikling der vi slenger inn React, Vue, Redux og Next.js bare fordi vi kan. Jeg er ikke helt der at rammeverk er det første jeg går til for å løse et problem. Derfor er det så godt som ingen JavaScript på siden, og det lille som er er bare for å assistere der det trengs.

Det er heller ingen trackere eller analyseverktøy ettersom det ikke er behov for det akkurat nå.

Hva skjer fremover?

De helt konkrete planene fremover er som følger:

Det kan godt hende det tar tid å komme ordentlig i gang, og det kan hende jeg ikke klarer å følge planen til punkt og prikke, men dette er i det minste utgangspunktet; ønsket er å skaffe meg et sterkere digitalt nærvær uten å gjøre meg avhengig av sosiale medier. Twitter, Facebook og LinkedIn er vel og bra, men bare som supplement til denne siden. Derfor blir jeg forhåpentligvis mer aktiv her fremover. Vi sees!

(P.S.: Har du tanker eller meninger om dette innlegget? Send meg gjerne en mail!)